Patru noi trasee deschise în Masivul Retezat, printre care şi Traseul Lacurilor

Turiştii care vor urca în Masivul Retezat vor putea să abordeze, de la sfârşitul lunii august, patru noi trasee care îi vor ajuta să străbată zone pitoreşti, printre care şi lacurile din căldarea glaciară Bucura, la peste 2.000 de metri altitudine.

Traseele au un grad de dificultate scăzut, se pot parcurge în câteva ore, ele fiind pregătite şi marcate, în aceste zile, de către membrii formaţiilor Salvamont din judeţul Hunedoara.

“Se efectuează marcajele necesare pentru ca aceste trasee să poată fi străbătute în condiţii de siguranţă. Unde este cazul sunt amplasate podeţe, iar în anumite zone se curăţă de jneapăn sau se execută terasări. Unele trasee urmează foste poteci folosite de turişti”, a declarat marţi şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara,  Ovidiu Bodean, citat de Agerpres.

Pentru turiştii care doresc să vadă cât mai multe lacuri din căldarea glaciară Bucura, salvamontiştii deschid Traseul Lacurilor, ce poate fi parcurs în circa două ore şi este relativ uşor. Traseul pleacă de la Lacul Bucura, din zona Refugiului Salvamont, şi este conceput ca un circuit marcat cu punct roşu pe fond alb.

Un alt traseu pleacă din comuna Râu de Mori spre staţiunea Râuşor, urmează Valea Vălăreasca şi se încheie pe Vârful Retezat, prin culmea Prelupcele. Se parcurge o zonă de creastă frumoasă, din care se poate vedea Căldarea Şteviei, traseul fiind marcat cu triunghi roşu pe fond alb.

Cel de-al treilea traseu se deschide din zona Brazi, urcă spre barajul Gura Apei, după care, pe Valea Lăpuşnicului Mare se ajunge în Poiana Pelegii şi pe Şaua Pelegii. Marcajul este punct albastru pe fond alb. Este cel mai greu de străbătut, iar pe timp de iarnă accesul turiştilor pe acest traseu va fi interzis.

Ultimul traseu ce va fi deschis în Retezat pleacă din satul Pui, urcă spre Hobiţa, Stâna de Râu şi ajunge prin Tăul Ţapului spre Porţile Închise.

“Traseele sunt relativ uşor de parcurs, însă pe anumite porţiuni pot fi întâlnite zone cu un grad de dificultate mai ridicat. În rest, sunt accesibile şi nu necesită echipamente pentru căţărat. Toate traseele sunt omologate”, a explicat şeful Salvamont Hunedoara.

El a arătat că salvamontiştii execută şi lucrări de întreţinere la alte trasee montane din Retezat şi Parâng, în acest sens fiind refăcute marcajele şi montaţi stâlpi cu indicatoare spre zonele căutate de turişti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *