Grecia Episodul 2

Acum nu mult timp incercam sa vorbim despre Grecia la un mod mult prea generalist, ceea ce n-ar fi fost corect fata de acesta tara in care turistul roman adeseori doreste sa ajunga ori sa se reintoarca, drept pentru care, vom face o revenire asupra unor aspecte deosebit de importante atat pentru ochiul cat si pentru sufletul si cultura fiecaruia dintre noi.

Vom incerca in cele ce urmeaza sa detaliem, pe parcursul unor mini episoade unele destinatii turistice atat istorice cat si peisagistice mai mult sau mai putin cunoscute.
Astfel vom oferi privirii ochiului cuvinte mai putine si imagini mai multe, caci, se spune cum ca o imagine face cat o mie de cuvinte, asadar, sa incepem prin a ne intitula prezenta expunere, ,, Despre GRECIA  2 ‘’ si sa trecem la treaba :

Turnul Alb  (Lefkos Pyrgos) datand din sec.al XVI-lea, simbol a orasului Salonic. De ce se i se spune alb ? istoria, legenda (ori ambele impreuna) vorbesc despre perioada ocupari Greciei de catre acesta pe durata celor cca 400 de ani. In respectiva perioada a avut loc o revolta a ienicerilor in Imperiului Otoman,iar inabusirea acestei revolte a dus la ocuparea turnului cu toti cei condamnati, turnul fiind folosit ca si inchisoare.

Se spune ca absolut toti cei inchisi acolo au fost masacrati, astfel incat peretii ajunsesera sa fie rosii de atata sange, drept pentru care s-a decis a se varui in alb toti peretii turnului. Acest lucru fiind posibil dupa eliberarea Greciei de sub dominatia otomana.

Dar sa lasam imaginea a ne incanta ochiul….

Turnul Alb situat in Salonic (Grecia) pe malul Marii Egee.

Biserica Sf. Dimitrie construita in sec. IV d.Ch. reprezinta un alt mare simbol a orasului Salonic. Biserica cunoaste nenumarate schimbari : inchisoare pentru Sfantul Dumitru, adapostind si locul executiei sale, dupa care ajunge in mainile turcilor fiind transformata in moscheie, revenind ulterior crestinilor.

Biserica adaposteste atat Mostele Sf. Dimitrie cat si pe cele ale Sf. Grigorie Kallidis, respectiv ale Sf. Anisia.

Moastele Sf. Dimitrie

Moastele Sf. Grigorie Kallidis

Moaste Sf. Anisia

Spatiul de aici nu poate cuprinde absolut toata istoria Salonicului prin fotografie si cuvinte, insa iata alte cateva imagini din Salonic prin care, poate va vom convinge ca merita sa-l vizitati indeosebi la pas.

Fantana

Alexandru cel Mare

Atat prezentarea imagistica cat si cuvantul nu reprezinta decat  experienta unui calator ce a vrut si va dorii in continuare sa va impartaseasca din micile lui ganduri astfel incat si dumeavoastra sa va doriti a pasii in tara lumii nepamantene, dorind ai descoperii si mai mult minunatiile an de an, caci, Grecia merita eterna revenire.

Exista un inceput pentru fiecare turist, aveti curajul sa-I  faceti primul spre Grecia.

Exista o perseverenta a fiecarui turist, nu o ignorati, ci, reveniti in tara de vis, caci, deosebite ii sunt comorile.

Mergeti spre a vedea, mergeti spre a cunoaste, mergeti spre a simtii, mergeti spre a spune si altora, mergeti spre a revenii cat mai multi, mergeti spre a va reintoarce mereu, mergeti spre ati avea un concediu minunat intr-o tara minunata, mergeti caci reusita unor amintiri de neuitat va fi asigurata, mergeti spre a va spune ,, mi-a placut, a meritat, m-ai vreau’’…

Mergeti,  macar pentru a incerca…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *