Grecia Episodul 4

Adeseori in pelerinajele crestinului, pasii il poarta prin lumea de neinteles a manastirilor suspendate intre Cer si Pamant. Chiar si astazi ne intrebam fara a reusii sa definim ori sa intelegem cu adevarat stiintific ceea ce este si mai ales cum a reusit sa i-a nastere minunea despre care vom incerca sa spunem cateva randuri, caci, pana si cuvantul nu poate cuprinde frumsetea si minunatia locurilor respective.

                                                                                      Asadar, …

M E T E O R A , situata in campia Thesaliei, in apropiere de Kalambaka, plaseaza ansamblul monastic intr-un peisaj de o maretie tulburatoare.

 

Imagine din Kalambaka

In limba greaca Meteora inseamna suspendat. Cert este ca in cazul Meteorei, expresia  ,, cu capul in nori’’ se aplica la propriu.

Peisajul pare desprins dintr-o lume nepamanteana, ireala. Vazut pentru prima oara, practic, aproape iti taie rasuflarea, iar privirea ochiului da sufletului acea senzatie de desprindere si detasare de tot ce este terestru prin apasarea problemelor cotidiene. Acolo parca intr-adevar esti mult mai aproape de tot ce inseamna Bine si Lumina.

 

 

 

        Acolo poti observa cu adevarat ce este si ce inseamna omul comparativ cu natura ce il inconjoara si mai ales cu tot ceea ce inseamna Maretia Divina. Acolo omul este atat de mic, asemeni lui Piticot in Tara Uriasilor.

     Acolo realizezi cu adevarat ca in ciuda tehnologiei moderne, omul practic nu este decat un fir de praf in vant.

Pana si ochiul uneori nu poate razbate a privii ferestrele cat un degetar ale locuintelor ca de jucarie atunci cand norii nu te lasa a o face.

 

 

      Meteora este cunoscuta ca loc sacru pentru religia ortodoxa, in care crestinul dorind sa apere religia sa crestina si implicit pe el insusi de ocupatia si invazia otomana a incercat sa-si cladeasca un lacas de cult cat mai sus, cat mai greu accesibil, cat mai aproape de Cer.

 

 

    Vom aminti foarte pe scurt doua dintre cele mai reprezentative manastiri si mai ales, doua dintre cele mai oferite spre vizitare, astfel :

1. Pe platoul celei mai inalte dintre stancile Meteorei se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul cunoscut sunb numele de  M a r e a   M e t e o r a ,  avand hramul Schimbarea la Fata.Peisajul vazut de acolo este unul angelic facandu-te sa te simti cu adevarat, macar pentru o clipa in raiul terestru al sufletului implinit.

   Privind de acolo simti ca norii iti stau pe umeri, intinzand mana, i-ai putea atinge, simtind totodata si ca Cerul cu intreaga sa  ,, ingereasca armonie’’ iti sunt atat de aproape incat parca iti ating crestetul.

Acolo omul si timpul nu mai conteaza sunt ceva irelevant in comparatie cu tot ce te inconjoara, cu tot ce inseamna si ce reprezinta ansamblul Meteora. Acolo pana si timpul se opreste pentru ca omul sa poata simtii o farama din ceea ce inseamna cu adevarat  ,, Inaltarea’’ .

   Nici o imagine nu poate reda adevarul ce merita a fi vazut si simtit pe viu acolo si de acolo …

2.  Insa cea mai veche asezare monahala de pe Meteora, respectiv si cea mai accesibila pentru pelerini este M a n a s t I r e a     Sf.    S t e f a n, fiind fondata de catre sihastrul Ieremia in anul 1192.

 

 

 

  Manastirea prin muzeul sau adaposteste numeroase si pretioase obiecte de cult, dar mai ales un codex bizantin din anul 1404.

 

       Iata, deci, doua dintre cele mai deosebite manastiri aflate intr-un loc deosebit prin natura peisajului si incarcarea sa Divina.  Macar odata in viata trebuie incercata experienta Meteora pentru ca mereu sa ne dorim a reveni.

Meteora ilustreaza parca simbolic calea dificila, dar frumoasa pe care omul trebuie sa o urmeze catre ,,Preainaltul Domn al boltilor ceresti ‘’

Calatorule, de vrei sa fi mai aproape de tot ceea ce sufletul tau merita, da vietii tale clipa unei regasiri, intr-un  loc sfant, zidit si pazit de Dumnezeu,  venind si descoperind : METEORA.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *