Grecia Episodul 1

Fiind la finalul unui  de sezon mai mult sau mai putin implinit din punct de vedere al amintirilor unei vacante, acum se pot trage concluziile pentru sezonul ce va venii, deci, sa transpunem pe  ,, hartie’’ cateva ganduri, dar nu prea multe pentru a nu plictisi cititorul.  Insa prin cele cateva ganduri sa incercam ai incita curiozitatea fara insa ai da prea multe detalii, lasandu-l astfel sa-si doreasca a le descoperi singur, pas cu pas, transformandu-se astfel dintr-un cititor ca multi altii, intr-un calator implinit ca a fost pasind si el pe acolo,… asadar …

GRECIA ~ una dintre extrem de putinele tari care se pierd in negura timpurilor dand vremurilor ce le-a traversat civilizatia si intelepciunea democratiei si libertatii cuvantului.

Prin istoria sa, Grecia reprezinta adevarata identitate a civilizatiei moderne. Inca din antichitate s-a evidentiat prin forma exceptionala de organizare si gandire oferind lumii moderne adevarul democratiei si forma sa concreta.

Avand iesire la Marea Egee, Marea Ionica si Marea Mediterana se poate spune despre grecul de rand ca inainte de a fi orice, in primul rand este un bun marinar. Un marinar ce stie sa-si traiasca viata cu demnitate, fie furtuna, fie vreme buna.

Pasind pe pamantul Greciei gasesti o natura ce pare desprinsa dintr-o lume ireala, nepamanteana, gasesti practic tot ceea ce sufletul, privirea si cultura unui om are nevoie : istorie, civilizatie, peisaje de vis, credinta, ospitalitate, zambet si armonie.

Istorie prin tot ceea ce inseamna trecut reprezentat de infinitele vestigii gasite mai peste tot si pastrate pentru ca noi cei din prezent sa ne putem bucura ochiul si sufletul, privindu-le, cum ar fi :

  • Turnul Alb (Lefkos Pyrgos) datand din sec.al XVI-lea, simbol al orasului Salonic.
  • Templul Heifaistos sau Hephaisteion a fost dedicat zeilor mestesugurilor.
  • Situl arheologic Tegea, Tegea fiind un centru religios antic.
  • Vechiul Turn Bizantin Ouranoupoli cunoscut inca din 1344.
  • Strada Cavalerilor situata in Orasul Medieval Rodos.
  • Manastirea Dafne situata la 10 km vest de centrul Atenei si remarcabila prin frumoasele mozaicuri din sec. al XI-lea.
  • Etc.

A vorbi despre absolut toate vestigiile istoriei Greciei, implicit de cele romane cat si ale marelui Alexandru ar insemna sa nu ne ajunga poate nici macar o eternitate. Indeosebi daca ar fi sa facem referire si la alte teritori cu o puternica amprenta a civilizatiei grecesti, cum ar fi de exemplu Effes si Troia, ce se regasesc acum pe teritoriul Turciei.

Fiecare muzeu ascunde o lume de basm prin legendele si istoria fiecarui exponat unic in felul sau.

A vorbi despre Grecia si istoria ei, ar insemna sa iei in detaliu fiecare piatra, caci fiecare piatra reprezinta o farama din istoria lumii de azi.

Parthenonul si Atena, doua simboluri inseparabile despre tot ceea ce inseamna definitia democratiei prin cuvantul, organizarea si concretul sau.

Parthenonul si Atena, reprezinta adevarul cladit prin libertatea cuvantului si a sa fapta, ambele : cuvant si fapta fiind inseparabile si mereu in acelasi sens a evolutiei lor spre un o singura mare realizare : civilizatie.

Natura prin tot ceea ce a creat ea a daruit Greciei o lume nepamanteana, angelica prin coloritul apei (cum ar fi de exemplu Navagio – Insula Zakynthos), prin structurile neregulate si fara definitie si inteles (cum ar fi de exemplu ansamblul Meteora) si multe altele ce cuvantul nu poate cuprinde in doar cateva randuri.

Credinta exista in Grecia nu doar in inima si sufletul fiecarui grec, ci la fiecare pas poti gasii un loc de reculegere si un respect divin pentru astfel de momente. Peste tot acolo unde istoria a lasat o urma, se gaseste si un semn al crestinitatii prin bisericile, schiturile ori pur si simplu o simpla cruce prin care si in care poti sa-ti deschizi sufletul fie si doar pentru o clipa, daca pasii iti sunt mult prea grabiti, trecatorule.

Fiecare loc are un sfant, fiecare locatie are un divin protector, astfel incat, pe toata intinderea Greciei, poti spune ca nu esti niciodata singur, ci, mereu Dumnezeu iti este atat de aproape incat adeseori ii simti atingerea prin tot ceea ce a putut din Cer darui unor astfel de minunate locuri.

Calatorule, in calea pasilor tai, rapeste vietii o clipa, astfel incat sa nu uiti ca mereu sa te inchini lumii divine regasita peste tot in Grecia, indeosebi prin fiecare biserica si ale lor moaste.

A enumera doar cateva biserici ar fi o nedreptate, caci, divinul este in tot si toate, iar pentru toate, nu ne-ar ajunge o eternitate, caci, Dumnezeu este in fiecare piatra la fiecare pas, mereu, pas cu pas.

Prin natura si credinta sa, Grecia nu poate fi decat un colt de rai ce merita vazut, simtit, trait.

Grecia nu trebie cautata, vizitata doar prin pentru soare si mare, ci, mai ales pentru tot ceea ce ea ofera prin peisajele si istoria sa.

Prin natura sufletului sau, grecul este o fire vesela, primitoare si mereu ospitaliera, iar zambetul cu care te intampina te face sa te simti cu adevarat acasa. Aceste daruri ale comportamentului grecului de rand, da existentei fiecarei clipe armonia unei vieti ce merita traita prin experienta a tot ce inseamna Grecia.

Adica : istorie, natura, civilizatie, ospitalitate, zambet si o permanenta revenire acolo de unde , odata ajuns, nu vei mai pleca cu adevarat, niciodata, dorind a revenii mereu si mereu pentru ati lua farama de suflet ce ai lasat-o acolo si pe care mereu o vei lasa caci, mereu Grecia inseamna altceva, niciodata acelasi lucru.

Si nu cred ca ar fi o exagerare daca, odata pasind pe taramul plin de legenda a Greciei, ar trebui sa o facem la fel cum am pasii intr-o biserica, cu capul dezgolit si putin umili fata de tot ceea ce reprezinta Grecia pentru civilizatia lumii de azi.

Acestea sunt doar impresiile unui calator prin tara de vis lumii nepamantene…. GRECIA!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *