Grecia Episodul 5

Grecia reprezinta un tot al lumii civilizate, un conglomerat de istorie, intelepciune, legenda si adevar. Nu putem detalia, ci doar usor generaliza o prezentare sumara a orasului ce a reprezentat secole de-a randul minunatia lumii antice.

Vom incerca sa vorbim in cateva cuvinte despre un oras datorita caruia, astazi putem definii ce inseamna democratie prin cuvant si fapta.

ATENA  este orasul in care a luat nastere democratia, odata cu marea majoritate a inteleptilor din Antichitate.

Este localizata doar la cativa kilometri de portul Pireu, clima fiind una dintre cele mai favorabile din Europa, soarele stralucind tot timpul anului, cu ierni blande si veri foarte calduroase, ideale pentru orice turist ce doreste sa calce acolo pe unde si inteleptii lumii antice au pasit.

Cand vorbim de Atena gandul se pierde printre povestile timpurilor apuse reprezentate de Pericle, Ahile, Temistocle, Homer, legendarul Ulise, maretul Zeus, Tezeu si multi , multi altii care prin gandirea ori faptele lor au pus bazele lumii de azi atat prin filozofiile vremii cat si prin legendele generate de adevarurile de ieri.

Noi cei de azi avem obligatia a le cunoaste, a le respecta si a le da mai departe pentru ca si cei de maine sa se poata bucura de minunatiile lumii de ieri.

 

Atena ~ leagan a civilizatiei, orasul magic cu cea mai glorioasa istorie din lume, fiind venerat de zei si de oameni, deopotriva.

Istoria Atenei se confunda practic cu istoria Greciei, deoarece, a reprezentat de-a lungul multor secole inima lumii elene.

 

Lumea Atenei reprezinta cea mai importanta civilizatie a lumii antice si traieste prin unele dintre cele mai importante edificii ale lumii.

Pe colina Acropole privind de sus intreaga Atena, de peste 25 de secole strajuieste PARTHENONUL, templul ridicat de catre Pericle si dedicat zeitei Atena.

 

 

Este cel mai mare templu construit vreodata in antichitate, impunator prin forma si proportii. Parthenonul face parte dintr-un ansamblu architectonic in care se mai regasesc Erehteionul, Propilleele si Templul Atenei Nikke.

 

Daca pasul va duce prin minunatul oras a lumii antice, lasati-l sa paseasca si pe urmele marelui Pericle, vizitand, privind ceea ce a uimit antichitatea si pe toti cei de dupa, pana astazi si nu doar …

Merita sa daruiti vietii experienta vizitarii unui colt de lume in care si prin care civilizatia si implicit democratia ei a luat nastere.

 

 

Imagini din Atena de azi

 

Un alt punct de reper ce ochiului va place, iar buzelor suras v-a da este, pe langa multe alte atractii ale Atenei si Mormantul  Eroului  Necunoscut. In fata caruia soldatii regimentului de garda va vor impresiona atat prin costumele traditionale (prin cele peste 400 de pliuri ale fustanelelor… reprezentand anii ocupatiei otomane), cat si protocolul executat ireprosabil la schimbarea soldatilor in garda.

 

 

Grecia in general este tara in care orice coltisor te asteapta spre ati soptii despre un ieri incarcat de legenda.

Ramura de maslin ramane sa o luati personal…

 

 

Atat prezentarea imagistica cat si cuvantul nu reprezinta decat  experienta unui calator ce a vrut si va dorii in continuare sa va impartaseasca din micile lui ganduri astfel incat si dumeavoastra sa va doriti a pasii in tara lumii nepamantene, dorind ai descoperii si mai mult minunatiile an de an, caci, Grecia merita eterna revenire.

Exista un inceput pentru fiecare turist, aveti curajul sa-l  faceti primul spre Grecia.

Exista o perseverenta a fiecarui turist, nu o ignorati, ci, reveniti in tara de vis, caci, deosebite ii sunt comorile. Nu-i cautati Greciei doar plaja, soarele si all inclusive, ci adevarul fiecarui pas prin istoria si natura sa fermecatoare.

Mergeti spre a vedea, mergeti spre a cunoaste, mergeti spre a simtii, mergeti spre a spune si altora, mergeti spre a revenii cat mai multi, mergeti spre a va reintoarce mereu, mergeti spre ati avea un concediu minunat intr-o tara minunata, mergeti caci reusita unor amintiri de neuitat va fi asigurata, mergeti spre a va spune ,, Mi-a placut, a meritat, m-ai vreau’’…

Mergeti macar a incerca …

Atena reprezinta orasul ce merita vazut, ce merita revazut, caci, multe ii sunt minunile si mareata ii este istoria.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *