Grecia Episodul 6

Grecia impresioneaza fermecandu-te si prin numarul impresionant de insule ale acestei tari de vis.

Vom incerca sa vorbim despre doua astfel de insule, mai mult sau mai putin cunoscute, mai mult sau mai putin vizitate, insa deosebit de frumoase si pitoresti prin natura si ospitalitatea locuitorilor lor.

 

Insula SKIATHOS este insula cu cea mai bogata vegetatie din Grecia. Verdele padurilor de pin si albastrul Marii Egee dau nastere unui tablou idilic. Insula este inconjurata de nenumarate plaje cu nisip fin.

Prin frumusetea sa naturala, Skiathos  reprezinta un mic paradis ale carui stradute sunt extrem de cautate de pasii turistilor din intreaga lume, in special englezi.

Numele insulei vine de la ,, skia’’ umbra si ,, athos’’ , numele muntelui Athos.

Pentru toti cei interesati de aglomeratia unui sezon pot alege partea de sud a insulei, iar pentru cei ce doresc o zona mult mai linistita, nordul insulei ofera acest privilegiu. In ambele parti ale insulei se regasesc aceleasi plaje superbe cu nisip fin, auriu.

Insula Skiathos pare o insula mai selecta, insa farmecul, frumusetea si diversitatea locurilor pitoresti ce le ofera alaturi de ospitalitatea locuitorilor sai, poate darui oricarui turist interesat tot ceea ce are nevoie pentru o vacanta de vis si niste imagini peisagistice de neuitat si de neignorat de catre obiectivul aparatului de fotografiat.

 

Insula ZAKYNTHOS este o insula aflata in Marea Ionica fiind a treia ca marime. Apele limpezi de un albastru turcoaz dau imprejurimilor un farmec aparte daruind turistului o imagine ireala si naucitoare a frumusetii naturii si minunatiilor sale.

Peisajele sunt de neimaginat chiar si privindu-le in imagini, doar prezenta poate darui mintii adevarul despre frumusetea locurilor acestei insule.

Cel mai reprezentativ, uimitor si vizitat loc  al insulei este fara indoiala asa zisul Navagio (Shipwreck) unde natura pur si simplu a uitat sa se mai opreasca din a sa creatie, formand un golf cu ape de o frumusete ce nu poate fi cuprinsa in nici un cuvant al lumii terestre.

Doar ochiul poate darui sufletului si mintii umane adevarata dimensiune a tot ceea ce natura a putut crea acolo. Trebuie sa fi acolo, vazand pentru a crede cu adevarat ceea ce cuvantul si imaginea incearca fara succes sa spuna, aratand.

Intr-un decor de vis, omul, intamplator sau nu, a reusit sa adauge acestui loc un plus de poveste si legenda prin adaugarea unei epave in jurul carei s-a format o plaja, perfect incadrata in peisajul angelic gasit la Navagio.

 

NAVAGIO

Pe intreg teritoriul insulei, locurile pitoresti isi asteapta turistul pentru ca fiecare povestioara ori legenda sa-i capteze curiozitatea, incantandu-i privirea si lasandu-l sa viseze la vremurile apuse de altadata.

Acest sentiment se poate traii prin trecerea pragului manastiri Ranafoliti, cea mai veche manastire construita pe insula in 1429.

Manastirea este una fortificata, iar in turnul de la intrare se afla in prezent clopotnita.

Inainte insa de ai treceti pragul, nu uitati sa puneti un banut tacutului , rabdatorului si simpaticului pazitor autohton al locurilor, prezent mai jos in imagine…

Capitala insulei Zakynthos se numeste Zante ~ denumirea venetiana, dealtfel chiar si stilul architectural pastreaza in foarte multe locuri influenta venetiana de odinioara.

Strazile capitalei sunt fermecatoare, pline de verdeata si imbietoare a le cunoaste pas cu pas.

Pasind pe strazile fermecatorului oras poti intalni si ceea ce noi luam de la piata, aici insa le poti lua chiar de la sursa… si anume, mandarine.

Portul este superb, indeosebi seara si nu doar, ..adeseori vase de diferite forme si marimi iti incanta ochiul alaturi de pescarii ce impreuna dau farmec si sarm acestor locuri, cautat in special de turistul englez, cat si de cel ce stie sa aprecieze frumosul si fermecatorul décor al unei insule superbe.

Multe pot fi spuse despre Zakynthos in general si despre Zante in special insa cred ca mult mai bine decat cuvantul o pot face imaginile, dar mai ales prezenta  in astfel de locuri, poate unice in felul lor, ce se vor unice sa fie si pentru tine, calatorule …

Nu uitati!… treceti si pragul bisericii Sf. Dionisie, patronul spiritual al insulei ale carui moaste le puteti vedea in incinta bisericii.

Iar daca va nimeriti duminica dimineata in Zante, rapiti timpului dumneavoastra o clipa doar spre a asculta slujba ortodox – crestina. Merita, astfel sa dam si sufletului o farama de Bine si Lumina, dupa ce ochiului i-am daruit atata frumusete peisagistica de neuitat…

Incercati a va spune curand : da, am fost si eu acolo…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *